Typsnittskrönika 22

2003

Om ett passionerat förhållande

Jag har en bekännelse att göra. Nej, det är ingen stor sak, men ändå något som jag skäms lite för, även så här långt efteråt.

Det var ju i ungdomen och man kan naturligtvis skylla på ungdomligt oförstånd. Att jag inte begrep bättre. Hade inte så mycket erfarenhet, inte så mycket kunskap. Inte så mycket smak. Framför allt inte så välutvecklad smak.

Jag hade nämligen ett passionerat förhållande. Jag var bara 16-17 år. Jag minns faktiskt inte hur vi först stötte på varandra, men det blev kärlek vid första ögonkastet. ”S” verkade som gjord för mig. De runda, mjuka formerna var så inbjudande. Och ”S” verkade så vänlig på nåt sätt.

Efteråt har jag fått veta att det heter rundseriff, så det där med rundheten hade jag fattat rätt. Vad jag inte förstod då är att rundseriffer inte är nåt att ha. De passar liksom inte in nånstans. De är både utstyrda och utslätade på samma gång. Så kan vi ju inte ha det!

Nej att ha ett passionerat förhållande till typsnittet Souvenir är ingenting att ha med i sitt cv. Men tänk vad många gnuggisark jag köpte från Letraset. Jag gnuggade långa texter med den fina Souvenir.

Gärna en text med ganska mager stil och sedan vissa ord utförda med en rejält fet variant, så att de markerade orden riktigt studsade ut från sidan.

Nu så här efteråt kan jag nog förstå varför många typsnittsexperter har ratat Souvenir. Tecknen är lite för utstyrda, men samtidigt insmickrande runda. Fast rundheten gör tecknen närmast mjäkiga vid ett närmare studium.

Vissa av tecknen är dessutom så utstyrda att de stjäl uppmärksamheten från textens innehåll. Titta t ex på gemena e, g och y. Eller versala B, J, Q och R. Det är svårt att exakt säga vad som är fel med Souvenir. Men kanske har bokstäverna lite för många olika egenheter för att bli harmoniska. Bokstäverna passar inte riktigt ihop.

Hursomhelst, passionen gick över. Det är kanske det som är betecknande för just passioner. Att de blossar upp snabbt, men kan gå över lika fort. Ändå talar man ju ibland om livslång passion. Man kan i så fall säga att jag har en livslång passion med Souvenirs skapare, Morris Fuller Benton. Det är en man som betytt mycket för den typografiska utvecklingen i USA. Men huvudsakligen för andra insatser än just skapandet av Souvenir.

Lasse Törngren

Stäng