Typsnittskrönika 14

2002

En fontän av giftfria fonter

Fountain Fonts är ett ungt och vänligt sinnat typsnittsföretag som är lokaliserat till Malmö.

Sedan 1994 har man gjort ett brett urval av kvalitativa typsnitt som är giftfria och badkars-säkra. Allt enligt den egna webbplatsen.

Man har gjort en mycket snygg sajt som laddar snabbt och direkt ger besked om vilka typsnitt som finns, vad de kostar och hur man beställer.

Grundaren Peter Bruhn har gjort sig känd som en duktig typsnittsformgivare och han svarar för de flesta typsnitten. Det är även han som gör de galnaste och mest anarkistiska varianterna. Titta här på tex Doggy Style, Anarko och Maceo.

Typsnittet London liknar många av fonterna från sent nittiotal, medan Revival är en ganska läcker blandning av just sent nittiotal och lite jugend. Påminner dessutom om Mac-systemfonten Charcoal.

Kollegan Martin Fredriksson Core gör lite mer återhållsamma typsnitt och kanske är de något mer användbara. Malmö Sans är den mest omfattande som finns i tre varianter plus gemena siffror, ligaturer och en rubrikvariant.

I december förra året kom Peter Bruhn med sina första typsnitt sedan två år. Ketchupa, Mustardo och Mayo. Spontant känns det ganska mycket som skylttypografi, men mycket elegant sådan. Naturligtvis kan man hitta ett antal andra sammanhang där dessa nya typsnitt skulle kunna passa.

Lasse Törngren

Stäng