Typsnittskrönika 30

2003

Hjälp till självstjälp

Det handlar mycket om virus och skräppost nuförtiden. Mängden skräppost är enorm, det kan jag se i loggarna från emailservern. Trots filter och andra åtgärder slinker mycket igenom. Det finns tydligen pengar att tjäna för någon i hanteringen. Även om jag har svårt att förstå vem det är.

Det här skapar förstås en massa onödigt arbete för många människor. De som försöker stoppa det på servrar och de som försöker stoppa det i sina egna datorer. Och som måste gå igenom och sortera det som inte filtren tar hand om. Eller för att försöka hitta email som man ville ha, men som filtret tog bort.

För att inte tala om den oro som olika virusangrepp sprider. Huvudsakligen är det ju pc-användare som drabbas, men har man en emailserver vill man ju inte bidra till spridningen av virus till andra även om man inte själv får problem.

Vad som förvånar är att det senaste stora problemet inte orsakats av virusattacker från illasinnade hackers. Istället handlar det om en officiell uppdatering från Apple som skapat stora problem för många användare. Det handlar om OS X 10.2.8.

En kollega till mig brukar försöka installera alla de senaste uppdateringarna, för att få bort kända buggar eller säkerhetsproblem. Det verkar ju logiskt. Men vid den senaste uppdateringen var det ingen buggfri dator som vaknade till efter omstarten. Istället blev det problem med att montera hårddiskarna och gränssnittet verkade bestå av brödsirap. Slutligen blev det nobben att logga in överhuvudtaget.

Kollegan ringde mig, det händer att han gör det vid datorproblem. Eftersom jag har ett par firewirediskar med OS X på kunde jag infinna mig för att starta hans dator från dessa. Vi gjorde normala felsökningar med Disk Utility, med Norton och skapade en ny skivkatalog med DiskWarrior.

DiskWarrior är, som en parentes, ett utmärkt program som nu även fungerar i OS X. I flera fall där Norton har gått bet och tvingats att avbryta en pågående reparation, har DiskWarrior kunnat göra en ny skivkatalog med i stort sett all information bibehållen. Jag rekommenderar det faktiskt till alla som har en Mac och en hårddisk.

För att återgå till kollegans problem, så kontrollerade vi och reparerade förstås rättigheterna på hårddisken. I och med OS X så har ju alla filer definierat vem och vilka som har rätt att göra vad med filen. Om man får läsa den, skriva till den (spara om den) eller exekvera den (om den är ett program).

Ingenting hjälpte. Jag gjorde en sökning på Apples eget diskussionsforum för OS X. Vid en sökning på "10.2.8" fick jag 200 träffar. De flesta innehöll formuleringar som ”system freeze”, ”cannot print”, ”cannot open documents”, ”crasches”, ”computer will not startup”, ”drives don't appear after 10.2.8”, ”screen went black”, ”upgrade killed network connect”. Och så vidare.

Vi var alltså inte ensamma. En tröst om också en klen sådan. Vi lyckades dock med gemensamma krafter rädda det mesta från hårddisken. Men filer som sparats under 10.2.8 gick inte att rädda. De gick inte att kopiera och inte att öppna.

Det som irriterar i sammanhanget är att Apple haft flera olika versioner av uppdateringen ute på sajten. Men utan att informera om alla kända problem och att från den tekniska supporten helt avfärda vissa problem.

En debattör berättade om sina kontakter med Apple Support där man hävdade att ”det finns ingen möjlighet att programvara skulle kunna åstadkomma det med hårdvaran”. Nu är det ju så att själva grundbulten i datorer är att programvara interagerar med maskinvaran. Det är på det viset man får saker att hända. Och det sista har ännu inte hänt.

När man famlar omkring i den digitala världen kan det kännas betryggande med något stabilt och handfast. Som en tung bok till exempel. Som Bibeln. Att vara inblandad i produktionen av Bibeln måste vara både jordnära och ge en känsla av upprymdhet på en gång. Och vilken referens!

Indigo Antiqua

Indigo Antiqua

Johan Ström är en typsnittsdesigner som skapat Indigo Antiqua, inspirerat av 1600-talstypografi och framtaget för optimal läsbarhet i normala textgrader (6-16 pt). Det är lite kraftigare än många av dagens ”anemiska” typsnitt.

Mycket arbete har lagts ner för att göra typsnittet lätt att använda. Den särskilda kapitälfonten har en speciell knipning för att fungera optimalt. Tanken är att man inte ska behöva göra någon anpassning själv. Dessutom finns parallella versioner med och utan gemena siffror för att enkelt kunna skifta.

Johan Ström har faktiskt just Bibeln som referens. Vid tryckningen av den nya Bibeln år 2000 användes nämligen hans Indigo som genomgående typsnitt. Efter en sån affär måste man känna sig lite mer avslappnad i försäljningsarbetet.

Lasse Törngren

Stäng