Typsnittskrönika 34

2004

Kluddigt, fläckigt och kantigt

Typsnittsdesign är kanske inte det första som man förknippar med staden Montreal. I alla fall inte bland oss svenskar. Men Montreal har mer att erbjuda än Montreal Canadiens eller Notre Dame (jo, det finns faktiskt en kyrka med det namnet där också).

Från att ha varit en vit fläck på den typografiska kartan, är Montreal sedan ett antal år också en plats där den typografiska inspirationen flödar.

Kantiga, kluddiga, fläckiga och ganska extrema typsnitt kommer fram hos designbyrån 2Rebels.

Företaget startades 1995 av Denis Dulude och Fabrizio Gilardino. Karaktären hos många av typsnitten för tankarna naturligt till unga och arga rebeller, men enligt Denis Dulude handlar det mera om att verka för en medvetenhet om den samtida typografikonsten än att göra uppror mot något.

Flera av typsnitten verkar ha en inneboende rörelse utöver det vanliga. Skakig smalfilmskamera och tidig MTV är känslan. Kanske beror det på Denis Duludes bakgrund som balettdansör. Han var dansare i 15 år innan passionen för grafisk design fick honom att byta bana.

Vid 30 års ålder började Dulude att bli lite för gammal för dansen och en annons för en kvällskurs i design fick honom att lyfta luren.

Förälskelsen var ögonblicklig och några hyllmeter böcker, designmagasin och långa kvällar senare fann han sig driva ett designföretag.

 

K O Dirty

K O Dirty

För Dulude är passionen viktig, man måste älska det man gör. Att skapa originella typsnitt kräver att man skapar med själen. Man måste också våga experimentera och ta risker när man tar fram nya typsnitt.

Experimentlusta är något som är karakteristiskt för 2Rebels, det framkommer både i deras typkatalog och på deras hemsida. Numera är det många designers som bidrar, varav flera från Frankrike. När det gäller Denis Dulude själv, har han dock utvecklats till att göra mera ”vanliga“ typsnitt på senare tid.

Som exempel på de experimentella och fläckiga typsnitten har vi bland annat Midlaw av Marie France Garon, K O Dirty av Denis Dulude och Boggle av Fabrizio Gilardino. Designern Olyff svarar för en annan designlinje med minimalistiska bokstavsvarianter. Så extremt utmejslade att de kanske mest passar som anfanger. Titta här på Minimum, Douff och Modern.

2Rebels har trots allt även tagit fram en del mera ”vanliga” textsnitt där Deux är lite mer avantgardistiskt och Jandoni mer traditionellt. Det sistnämnda är en mjuk sansserif som för tankarna både till Bodega Sans, Dax och Bodoni.

Lasse Törngren

Stäng