Typsnittskrönika 36

2004

Lindkvist och Commodore

Vi delade lägenhet, jag, Blomman och Roffe. Mitt i stan, S:t Eriksplan, som Lars Bengtsson Ljud & Bild brukade basunera ut på olika platser.

Om jag minns det rätt nu så jobbade Blomman med datasupport inom någon stor organisation, kanske Stockholm Stad. Och Roffe pluggade på Tekniska Högskolan och spelade rugby. Ja, faktiskt, men inte samtidigt. (Istället för Roffe flyttade sen Gunnar in, men det är en annan historia.)

Det var en fyrarummare där vi hade var sitt sovrum och ett gemensamt vardagsrum med TV. Och TV-spel. Blomman hade nämligen en Commodore Vic 64 och massor av spel. Spelen lagrades på vanliga kassettband och man hade TV:n som monitor. Det var i mitten på åttiotalet.

Bland annat fanns det ett karatespel, där man skulle göra en kombination av rörelser med sin joystick för att åstadkomma olika sparkar och slag. Ljuden vid träff var mycket illusoriska och spelet hade en viss humor. I ett annat var det en människo-robot som skulle leta efter ledtrådar till någon slags gåta i ett höghus (sett i genomskärning från sidan, inte så avancerat som dagens 3D-grafik).

Men det enda som jag faktiskt kommer ihåg namnet på är ”Raid over Moscow” som gick ut på att i olika scener anfalla Kreml. Dels med flygplan, dels från marken med granatkastare. Ett ganska hemskt spel egentligen. Men dessa spel har ju en förmåga att skapa ett beroende där man måste nå nästa nivå. Och nästa. Tills spelet är slut. Och då måste man spela det igen för att få högre poäng på kortare tid.

Förr så hette det arkadspel, då man spelade mest ute på stan. I butikslokaler eller speciella spelhallar (som t ex den vid Gröna Lund i Stockholm). Arkad betyder valvgång, men kan även betyda täckt butiksgata. Den här typen av spel brukade man ju ofta hitta just på dessa ställen. Vem har inte lekt formel-1-förare på något affärscenter någonstans?

Formgivaren Andreas Lindkvist har gjort några typsnitt som en hyllning till alla dessa spel, som heter Arcade Font Pack. Se här på t ex Get Ready, Love, High Score och Mytendo.

 

High Score

High Score

Andreas Lindkvists sajt innehåller mycket mer än fonter. Bland annat kan man köpa T-shirts med olika motiv, skicka vykort, hämta hem bakgrunder för datorns skrivbord (gratis för personligt bruk) samt köpa originalmålningar av de olika motiv som finns på sajten.

Bland de övriga typsnitten kan nämnas Organic Food som jag fastnade för tack vare de speciella siffrorna, Green Babe som är ett levande och mjukt rubriktypsnitt eller Dekoside, ArtDeco med en gnutta punk. Plastic Bag kom till därför att en varningstext på en platspåse ropade, ja närmast skrek, till Andreas att han måste skapa ett typsnitt med detta utseende.

Vissa av de typsnitt jag nämnt här ingår i Andreas paket med shareware-typsnitt som får laddas ner och användas för personligt bruk. I annat fall är det minst sagt överkomliga priset cirka 30 dollar per fontpaket. Alla fonter innehåller dock inte en komplett uppsättning tecken.

Lasse Törngren

Stäng