Typsnittskrönika 37

2004

Perfekta bokstäver från svensk inspiration

Passionerade typsnittsformgivare har jag skrivit om i tidigare krönikor. Denna gång handlar det om Garrett Boge och hans kollega Paul Shaw.

Garrett Boge startade fontstudion LetterPerfect 1986, (från början i Kansas City numera i Seattle) då han började skapa typsnitt med hjälp av sin nyinförskaffade Macintosh. Han var följaktligen en av de första att använda Macen i syfte att designa digitala typsnitt. Förutom de typsnitt som säljs på den egna webbsajten, har Garrett även gjort typsnitt åt företag som Microsoft, Hallmark, Viacom, Monotype och Apple.

Det som är utmärkande för många av typsnitten i LetterPerfects katalog är den handtextade, kalligrafiska karaktären och i många fall med historisk anknytning till gamla skrifter eller inskriptioner. I vissa typsnitt kan man även skönja influenser från Garretts tid som textare av gratulationskort. Ett annat utmärkande drag är den noggrannhet i detaljer och skönhet som präglar typsnitten.

Kollegan Paul Shaw, utbildad kalligraf och typograf verksam i New York har både skapat logotyper och specialgjorda typsnitt för företag som Avon, Rolex, Clairol och Estée Lauder. Paul är lärare på Parsons School of Design och har fått ett antal utmärkelser och nyligen ett stipendium för att studera Morris F Bentons typsnittsdesign.

Ett exempel på inspiration från 1400-tals-inskriptioner är paketet ”Florentine Set”, som innehåller typsnitten Beata, Donatello och Ghiberti. Beata är inspirerat av inskriptionen på gravstenen för Beata Villana i kyrkan Santa Maria Novella i Florens. Donatello har å andra sidan hämtat sin förebild från Duomo-museet i samma stad. Ghiberti slutligen är influerad av inskriptioner av skulptören Lorenzo Ghiberti.

LetterPerfect är ett av de få typsnittsföretag som har en speciell svensk avdelning. ”The Swedish Set” som består av Stockholm, Göteborg och Uppsala, är inspirerat av svensk handtextning från första hälften av 1900-talet.

Snygga skrivstilar är Longhead och Mayrand (den sistnämnda är lite speciell, då man glömt göra bokstaven ”å”).

 

Bermuda Squiggle

Bermuda Squiggle

Av de mera moderna typsnitten känns Spumoni väl igen från olika sammanhang. Det är en lite friare och humoristisk tolkning av Bodoni som kan användas där man vill ha en mindre formell framtoning. Ett ganska nytt paket som föll mig direkt i smaken är Bermuda, med lite löst handritade tryckbokstäver. Dessa finns i fyra varianter, dels som outline, dels i två mönsterfyllda varianter, Dots och Squiggle samt vanlig fylld text. Bermuda är ett samarbete mellan Garrett och Paul (som i flera andra fall) och är ursprungligen ritad med svart kulpenna som sedan scannats.

Lasse Törngren

Stäng