Typsnittskrönika 38

2004

Tecknade serier, grunge och art deco

Är man intresserad av lite udda men ändå användbara typsnitt åt grungehållet är kollektionerna från Fonthead väl värda att titta närmare på.

Inspirationskällorna för Ethan Dunham varierar, men de utgörs inte av klassiska typsnitt från 1500- eller 1700-talet.

Istället handlar det ganska mycket om handtextade bokstäver och tecknade serier. Eller handtextade plakat från Art Deco-eran.

Jolly Jack bygger på handtextade bokstäver, dock ej Ethans egna. Goliath är både 90-tal och retro i kombination. Hot Coffee har rötter i både Art Deco och 1990-talets grunge. Förebilden för Keener fanns i en politisk satirteckning. Det finns även flera exempel på moduluppbyggda fonter, som ganska strikt följer en matris. Som t ex Millennia (som jag själv använt för att göra en evenmangssymbol).

Flera av fonterna lämpar sig för märken eller logotyper. De är ofta ganska tydliga och renodlade men ändå livfulla. Se här t ex på Leaflet, Asimov och Readout Super.

Webbsajten är prydlig och ger goda möjligheter att bilda sig en uppfattning om typsnitten innan man köper dem. Det finns både prover i stor grad och en testyta där man kan skriva in sin text i det aktuella typsnittet. Typsnitten säljs som totalt tio paket, innehållande olika antal fonter. Priset är dock detsamma för alla paketen, men får väl anses som ganska modest, 34 dollar per st.

Dessutom finns det, mycket generöst, ett paket om sju fonter som är helt gratis att ladda ner. Där ingår bland annat nämnda Millennia men även en annan trevlig font, Good Dog.

Ett par fonter som skiljer sig från de övriga, men som ändå är lite skissartat handtextade är Pesto och Croissant som jag spontant gillar.

Ett av paketen är ett renodlat ”Comics”-paket, där fonterna är influerade av tecknade serier (eller passar för att skapa dem). Här ingår nämnda Keener samt Actionpacked, Comic Talk, Flimflam, Grit och Titlex. Det lustiga i sammanhanget är att mina versioner av ComicTalk, FlimFlam och Grit heter Stan Lee, Grimmy och Kirby.

Man kan tänka sig att Ethan har fått påstötningar om att ändra namn på Stan Lee och (Jack) Kirby, två mycket välkända namn inom den amerikanska serievärlden. Stan Lee startade Marvel Comics och skapade kända seriefigurer som Spindelmannen, Daredevil och Hulken. Jack Kirby var den tecknare som visualiserade många av de tidiga historierna.

Varför Grimmy fick byta namn är det svårare att räkna ut.

Lasse Törngren

Kirby

Kirby

Stäng