Idrott och läsning

Läsrörelsen driver tillsammans med Bosön Idrottsfolkhögskola det läsfrämjande projektet Idrott och läsning med elever som utbildas till idrottsledare, och i sin tur träffar många idrottande personer i olika åldrar. Ytterst handlar det om att väcka både läslusten och ett aktivt läsande hos grupper som kanske inte läser i så stor utsträckning. Författaren Jessica Schiefauer och fotbollsspelaren och blivande gymnasieläraren Viktor Elm är engagerade och kommer att besöka skolklasser under projektet.

I samarbete med C/O Törngrens, skapade Nebulosa en speciell logotyp för att användas i projektet.

Typsnittet för ”idrott” är Futura, som är sprungen ur funktionalismen och Bauhausskolan. Det bygger på kvadraten och cirkeln, vilket är lämpligt när man vill byta ut bokstaven ”o” mot en boll. I den feta versionen av typsnittet blir bokstäverna massiva och stadiga. För att minska dominansen av texten idrott (och för att skapa ett utrymme för att fylla i något som kanske saknas) är texten konturerad.

Ordet ”läsning” är utformat med en variant av typsnittet Bodoni, ett klassiskt bok- och tidningstypsnitt som skapades redan i slutet av 1700-talet. Ett gammaldags brödtext-typsnitt som ger en känsla av lärande, bildning och nyfikenhet. Kännetecknande för Bodoni brukar vara den stora skillnaden i tjocklek mellan grundstreck och hårstreck, men i denna version är den skillnaden nedtonad, för att bättre passa som boktypografi. Denna version är ganska kraftfull med tydliga seriffer och stark kontrast.

LT

 
Logotyp för projektet ”Idrott och läsning”.

Logotyp för projektet ”Idrott och läsning”, en variant för större storlekar och en variant för små storlekar.

 
Stäng