Typsnittskrönika 2

2001

Experimentella typsnitt

Jag brukar surfa runt en del på nätet för att hålla mig à jour med vad som händer i den typografiska världen. Det har ju poppat upp en hel del mindre typsnittsfirmor de senaste åren. Det fanns en tid när man betraktade T26, FontFont, The Font Bureau och Emigree som uppstickare. Nu när dessa är väl etablerade kommer det nya fribrytare på kanten.

En av dessa är Psy/Ops. De föklarar sitt namn (Psychological Operations) på detta sätt:

”Typografi är ett kraftfullt verktyg för att påverka människors beteende. När det används på rätt sätt är det osynligt för läsaren, men enastående för formgivaren som vet att använda det.”

Samtidigt som Psy/Ops tar fram funktionella typsnitt har man en förkärlek för det experimentella och obskyra.

Default Gothic från Psy-Ops Type Foundry är en lite tuffare linjär som känns modern. Den är både stram och frimodig på samma gång och påminner en del både om Cholla Sans från Emigree och Rotis Semi Sans från Agfa. Jämfört med dessa är den dock lite strävare i snittet. Det är företagets grundare, Xavier Cavazos som tecknat fonten.

Jag har hittills inte sett typsnittet användas nånstans, eller åtminstone inte lagt det på minnet. Men säkert förekommer det i både magasin och på webben. Vill du se mer av det man gör hos Psy/Ops eller beställa fonten Online, kan du göra det på www.psyops.com.

En bra startpunkt för att hitta information om typsnitt på nätet hittar du hos Communication Arts. De har länkar till många intressanta typsnittstilverkare.

Lasse Törngren

Stäng