Typsnittskrönika 8

2001

Historiska utsmyckningsdetaljer i digital form

Vem är Marwan Aridi?

För dem som är intresserade av handtecknade initialbokstäver erbjuder Aridi en stor mångfald.

Marwan Aridi har gjort sig ett namn som mästare på att överföra historiska utsmyckningsdetaljer till digital form. Inspirationen hittar han främst i handskrivna manuskript från den italienska renässansen. Vissa ornament har dock förebilder i mosaik, trägravyr och textilier både från rysk och keltisk medeltid, arabiska motiv, det viktorianska europa och art deco.

Vill man utsmycka sitt brevhuvud, trycksak eller annons med ramar, banderoller eller andra dekorativa element hittar man troligen det man söker i Aridis många kollektioner. Dessa omfattar bland annat initialbokstäver (3 volymer), historiska ornament, banderoller och liknande, kalligrafisamt arabiska initialer och fonter.

Dokumenten levereras i form av illustrator-eps eller i Corel Draw-format. När man öppnar en fil i Illustrator är detaljrikedomen slående. Ett enormt arbete har lagts ner på att göra original- och detaljtrogna illustrationer av de historiska förebilderna.

Relativt nyligen har Aridi lanserat en serie bakgrunder med ornament i vektor-format. I vanliga fall innehåller ju cd-skivor med bakgrunder punktuppbyggda bilder.

Det senaste i produktionen är en samling Business-clipart. Detta skiljer sig markant från Aridis övriga sortiment men är relativt likt annat förekommande på marknaden. Dessutom har man tagit fram en kollektion med webb-bilder, färdiga att lägga in på hemsidan. Bortsett från de senaste alstren har jag inte sett dess motstycke nån annanstans. Adressen är aridi.com.

Lasse Törngren

Stäng